Warning: Creating default object from empty value in /home/romania/domains/e-hoteluri.org/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36
Turismul a crescut sau a scazut?

Federatiei Industriei HoteliereStatisticile din turism arata o crestere de circa 13% a gradului mediu de ocupare in hoteluri si alte unitati cu functiuni de cazare in primul trimestru al acestui an, in timp ce reprezentantii patronatelor din domeniu sustin ca au inregistrat regres de 20%.

“Salutam alegerea noului presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), domnul Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental. Am aflat cu totii de la dansul ca exista un regres de 20% al ocuparii capacitatii de cazare fata de anul trecut. Probabil ca personalul federatiei hoteliere nu se raporteaza la datele furnizate lunar si trimestrial de Institutul National de Statistica si i-a livrat domnului Enache informatii din surse neverificate. Datele oficiale releva cu totul altceva, respectiv o crestere de circa 13%”, a declarat Paul Marasoiu, directorul Directiei Generale Turistice din MDRT.

Deasemenea, Marasoiu spune ca si datele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) sunt la fel de pesimiste, aratand o scadere de 20% a turistilor din hoteluri sau alte unitati de cazare turistica.

“Nu 18%, nici 21%, sau poate 16,7%… Oficialul ANAT precizeaza «din estimarile noastre». Cum poate fi interpretat acest enunt? Aceste estimari au o baza documentara relevanta? Estimarile sunt rezultatul colectarii de informatii pe esantioane reprezentative? Care sunt elementele stiintifice de documentare si analiza de piata care determina nivelul acestor estimari ale ANAT? Daca ANAT prelucreaza permanent informatiile din piata, paralel cu INS, de ce nu furnizeaza si ministerului de resort aceste date, fundamental diferite de cele ale Institutului National de Statistica, pentru a incerca sa determinam unde este eroarea? Daca este…”, a spus directorul din MDRT.

La inceputul lunii mai INS a anuntat ca numarul turistilor inregistrati in Romania in primul trimestru a crescut cu 13,2%, la 1,12 milioane, fata de aceeasi perioada din 2010, in timp ce innoptarile acestora in structurile de cazare au urcat cu 12%, la 2,29 milioane.

Cazarile in hoteluri au avut in acest trimestru o pondere de 77,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 14,3% fata aceeasi perioada a anului trecut.

Posted in Hoteluri
Tagged , , , ,
X